Prosječna neto plata u februaru 811 KM

Bez autora
Mar 21 2013

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena za februar ove godine iznosila je 811 KM i u odnosu na januar nominalno je ista, a realno manja za 0,1 odsto. Najviša neto plata u februaru od 1.309 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, a najniža u iznosu 544 KM u oblasti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. U februaru, u odnosu na januar, najveći nominalni rast neto plate od 52,3 odsto zabilježen je u područjima informacije i komunikacije, zatim u oblasti poslovanje nekretninama od 22,5 odsto, te u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 7,3 odsto. Nominalno niža plata je u područjima uslužne djelatnosti za 20,5 odsto, obrazovanje za deset odsto, javna uprava i odbrana, te obavezno socijalno osiguranje 4,1 odsto i građevinarstvo 3,7 odsto.

Prosječna neto plata u februaru 811 KMProsječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena za februar ove godine iznosila je 811 KM i u odnosu na januar nominalno je ista, a realno manja za 0,1 odsto, prenose agencije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviša neto plata u februaru od 1.309 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, a najniža u iznosu 544 KM u oblasti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

U februaru, u odnosu na januar, najveći nominalni rast neto plate od 52,3 odsto zabilježen je u područjima informacije i komunikacije, zatim u oblasti poslovanje nekretninama od 22,5 odsto, te u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 7,3 odsto.

Nominalno niža plata je u područjima uslužne djelatnosti za 20,5 odsto, obrazovanje za deset odsto, javna uprava i odbrana, te obavezno socijalno osiguranje 4,1 odsto i građevinarstvo 3,7 odsto, rekla je direktor Zavoda za statistiku Srpske Radmila Čičković.

Prema njenim riječima, cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj u februaru ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, više su u prosjeku za 0,9 odsto.

Čičkovićeva je navela da je posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje, u februaru ove godine, u odnosu na isti mjesec 2012. godine, zabilježen rast u odjeljcima alkoholna pića i duvan za 5,4 odsto.

Mjesečna inflacija u februaru 2013. godine iznosila je 0,1 odsto, rekla je Čičkovićeva.

Ona je navela da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u februaru ove godine, u odnosu na januar, u prosjeku više za 0,1 odsto, a u odnosu na decembar 2012. godine u prosjeku su ostale na istom nivou.

- Posmatrano prema namjeni potrošnje, u februaru ove godine, u odnosu na januar, cijene energije, intermedijarnih proizvoda, kao i trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su više za 0,1 odsto. Cijene kapitalnih proizvoda u prosjeku su niže za 0,1 odsto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su ostale na istom nivou - rekla je Čičkovićeva.

Spoljnotrgovinska razmjena sa inostranstvom 527 miliona KM

Obim spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u februaru je iznosio 527.000.000 KM, od čega je izvoz bio 182.000.000, a uvoz 343.000.000 KM.

U okviru ukupno ostvarene robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u februaru, procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 53,1 odsto.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković rekla je da je u periodu januar–februar ostvaren izvoz u vrijednosti od 350.000.000 KM, što je za 9,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Procenat pokrivenosti uvoza izvozom za prva dva mjeseca ove godine iznosio je 55,4 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 282.000.000 KM - rekla je Čičkovićeva.

U strukturi izvoza, u periodu januar-februar, najviše učestvuje električna energija sa ukupnom vrijednošću od 27.000.000 KM, što iznosi 7,6 odsto od ukupnog izvoza.

Najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumena sa ukupnom vrijednošću od 205.000.000 KM, što iznosi 32,4 odsto od ukupnog uvoza.

Najviše se izvozilo u Italiju i Hrvatsku, a uvozilo iz Rusije i Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik